Ik ben niet iemand die voor zichzelf continu bezig is met het precies uitkienen en afwegen van voeding en voedingsstoffen. Voor mij is het belangrijk dat het voornamelijk gezond is, veel groenten bevat, dat ik varieer en zo min mogelijk bewerkt eet.
Voedingsstoffen die je elke dag moet binnenkrijgen
Ik zorg er voor dat ik van de voedingstoffen ‘vetten, eiwitten en koolhydraten’ dagelijks wat binnen krijg. Deze drie voedingsstoffen zijn voor ons lichaam belangrijk en hebben ieder een andere functie. Idealiter moeten we niet TE veel (en vooral niet een lange periode achtereenvolgend) binnen krijgen van het één en niet te weinig van de ander omdat er anders klachten kunnen ontstaan.
Tegenwoordig bestaat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander dagelijks voor ongeveer 70% uit koolhydraten. Voor de opkomst van bewerkte producten was dat nog circa 40%. Verhoudingsgewijs zijn we veel minder voeding uit vetten en eiwitten gaan halen.
Dit komt door de industrialisering en de toename van bewerkte producten maar ook omdat in de jaren ’60 de vetten een slechte naam kregen. Omdat sinds de tweede wereldoorlog in de vorige eeuw het aantal mensen met hart- en vaatziekten schrikbarend gestegen was, ging men op zoek naar de boosdoener. Die vonden ze in vet.
Naast koolhydraten zijn vetten een belangrijke energiebron voor ons lichaam maar niet alleen dat. Wist je dat een deel van onze hormonen uit vetten worden gemaakt? Of dat bepaalde vitamines vet nodig hebben om opgenomen te worden.
Natuurlijke vetten
De vetten die we in de natuur kunnen vinden (avocado, olijven, noten, zalm, kokos, eieren enz) zijn belangrijke vetten en goed voor onze gezondheid. Belangrijk is wel dat we nog steeds een gevarieerd voedingspatroon aanhouden. Dus let wel: ons voedingspatroon hoeft niet volledig uit gezonde vetten te bestaan. Ook eiwitten en koolhydraten zijn belangrijk voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.
De juiste vetten in de juiste verhouding
Bij vet is het vooral belangrijk dat we de juiste vetten eten. Ik hoef niemand te vertellen dat gefrituurd vet niet gezond is. En ik ben geen voorstander van algehele onthouding van dit soort producten. Ik hou ook van een keer een gefrituurde snack of een patatje. Zoals bij zo veel dingen draait het bij Vetten ook om de verhouding. Verzadigde vetten kregen in de jaren ’60 de schuld van het dichtslibben van onze aderen omdat het ons cholesterol zou verhogen. We stapten massaal over naar koolhydraten en schrapten vet uit ons voedingspatroon. De vraag is hoeveel gezondheidswinst ons dit opgeleverd heeft. Betekent dit dat we massaal verzadigde vetten moeten eten? Nope. Dus niet de hele dag door kokosolie, chocolade, kaas, boter, room en vet vlees eten.
onverzadigde vetzuren in bewerkte producten
Belangrijker is de opkomst van de onverzadigde vetzuren die verhard en onverhard toegevoegd worden aan veel bewerkte voedingsmiddelen die we in allerlei supermarkten kunnen krijgen. Dit zijn de plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie die massaal in bewerkte producten gestopt worden (ook de gezonde of biologische varianten). Voor de fabrikanten is dit een goedkope en noodzakelijke grondstof. Als je dus veel bewerkte producten eet (ook de verse pesto uit de koeling of de glutenvrije koekjes of de groentespread bij de natuurwinkel) krijg je relatief veel onverzadigde vetzuren binnen. Is dit dan erg? Bij onverzadigde vetzuren gaat het om de verhoudingen. Je hebt namelijk omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 3 (lijnzaad olie, vis(olie), algenolie, chiazaad enz.) zijn vetten die ontstekingsremmend zijn en omega 6 (zonnebloemolie, sojaolie, maisolie enz) zijn ontstekingsbevorderend volgens wetenschappers. Omega 6 vetzuren zijn essentieel bij trauma’s (wonden, blessures) en omega 3 hebben we vervolgens weer nodig voor weefselherstel. We hebben beide vetzuren nodig want we kunnen ze niet zelf aanmaken maar wel in een juiste verhouding. In de oertijd toen we nog jaagden was de verhouding die we binnen kregen van omega 6:omega 3 ongeveer 4:1. Tegenwoordig ligt die gemiddeld op 16:1. Met als gevolg dat dat continu ontstekingen bevordert in ons lichaam waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan (bv onrustige huid, vermoeidheid, geheugenproblemen, verzwakt immuunsysteem enz). Het wijzigen van je voedingspatroon en eventueel het slikken van een goed omega 3 supplement zou je daar zeker bij kunnen helpen.
Om te onthouden
Naast koolhydraten zijn vetten een belangrijke energiebron voor ons lichaam maar niet alleen dat. Wist je dat een deel van onze hormonen uit vetten worden gemaakt? Of dat bepaalde vitamines vet nodig hebben om opgenomen te worden. Gezonde vetten vermijden is dus geen goede keuze. Het gaat om de juiste vetten. Door veel bewerkte producten te eten krijgen we tegenwoordig veel te veel omega 6 vetten binnen (zoals zonnebloem-, mais- en sojaolie) ten opzichte van omega 3 (lijnzaadolie, visolie, chiazaad, algenolie bijvoorbeeld). Dit bevordert juist ontstekingen in ons lijf. Vooral als je geen of weinig wilde vis eten. Door zo min mogelijk bewerkte producten te eten en een goed omega 3 supplement te slikken zouden jouw klachten zo maar als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.
Meer weten?
Ik ben vitaliteitscoach en help mensen naar een gezonde leefstijl. Neem contact met me op via het contactformulier voor meer informatie.