Hoge bloeddruk, wat is het en vooral wat zegt het? Steeds meer mensen om me heen hebben last van een hoge bloeddruk. Tijdens de coronacrisis werd vanuit de medische wereld geconstateerd dat een hoge bloeddruk en overgewicht (beide hoge risicofactoren voor o.a. hart- en vaatziekten) een rol lijken te spelen bij ernstiger verloop na besmetting met het coronavirus.
In die tijd stonden ook veel artikelen en interviews in de kranten van coronaslachtoffers of nabestaanden. Het waren vaak trieste, schrijnende maar ook mooie verhalen die ik van het begin tot het eind las. Vaak werd er ook gesproken over de gezondheid van het coronaslachtoffer voordat ze getroffen werden door corona. Wat me opviel is dat de algemene conclusie van de gezondheid van iemand vaak de volgende strekking had: “Hij/zij was vitaal en nog heel actief, hij had diabetes en een hoge bloeddruk maar niet heel ernstig.” Hoge bloeddruk wordt dus schijnbaar niet als ernstig gezien. Reden genoeg om te onderzoeken hoe het nu zit met bloeddruk.
Bloeddruk
De bloeddruk in het lichaam is de druk die het bloed uitoefent op de wand van een bloedvat. Ons hart pompt het bloed in onze aderen rond in ons lichaam. Hierdoor ontstaat druk die dus gemeten kan worden. Een bloeddruk is een momentopname en kan dus op verschillende momenten anders zijn. Je bloeddruk kan verhoogd zijn wanneer je een lichamelijk inspanning levert of op een moment je stress hebt. De bloeddruk wordt aangestuurd door je zenuwstelsel en je hormonen, oa vanuit je bijnieren, zoals bijvoorbeeld het hormoon aldosteron, adrenaline en noradrenaline. Ook je nieren spelen een belangrijke rol in de regulatie van je bloeddruk. [1]
Hoge bloeddruk
Volgens medici is een hoge bloeddruk (>140/90) heel bedrieglijk en wel degelijk gevaarlijk zonder dat je er misschien klachten van hebt (dat kan overigens wel). Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Wanneer op meerdere momenten en over een bepaalde periode gemeten door de huisarts wordt vastgesteld dat je last hebt van een hoge bloeddruk, schrijft hij medicijnen voor om te kijken of de bloeddruk daarmee omlaag gebracht kan worden. In de meeste gevallen kan er geen aanwijsbare of duidelijke oorzaak worden vastgesteld voor de hoge bloeddruk. Daarnaast hebben ouderen een grotere kans op een hoge bloeddruk (1 op de 2 boven de 65 jaar) heeft last van een hoge bloeddruk) dan mensen onder de 65 jaar (1 op de 4).[2]
Leefstijl
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een verhoogde bloeddruk, zoals aderverkalking, ontstekingen en/of beschadiging van vaatwanden, nierproblemen, stress, hormonale onevenwichtigheden of overgewicht. Het zou ook een combinatie van factoren kunnen zijn. Wat de oorzaak ook is, leef- en eetgewoonten zijn van invloed op de hierboven genoemde oorzaken en dus ook je bloeddruk.[3] Verschillende onderzoeken hebben dat uitgewezen dat als proefpersonen gezonder gingen leven en eten dat dat dan een bloeddrukverlagend effect had. [4]
Ervaring
Een aantal jaren geleden toen mijn moeder net de 70 was gepasseerd, werd ook bij haar een hoge bloeddruk en osteoporose vastgesteld. Mijn moeder moest voor haar hoge bloeddruk in een tijdsbestek van enkele maanden een aantal keer haar bloeddruk komen laten opmeten bij de doktersassistente. En iedere keer was haar bloeddruk te hoog. Haar huisarts schreef uiteindelijk een recept uit voor bloeddrukverlagers. Alles in mijn moeder zei dat ze helemaal niet aan deze medicijnen wilde en dus vroeg ze mij om raad en advies. Samen hebben we toen gekeken hoe ze haar leef- en voedingsstijl kon veranderen. Vervolgens is ze begonnen met:
* Wekelijks krachttraining onder begeleiding (naast het wandelen en fietsen wat ze al deed);
* Ze voerde enkele wijzigingen door in haar eetpatroon. Ze ging meer groenten eten en ze ging o.a. meer zelf bakken en koken en liet de kant en klare producten links liggen in de supermarkt.;
* Ter aanvulling ging ze supplementen slikken (laat je altijd informeren door een deskundige als je suppletie overweegt), o.a.:
– omega 3 (werkt o.a. ontstekingsremmend)
– vitamine d en k;
– magnesium
Na een halfjaar ging ze weer op controle bij haar huisarts en wat bleek: haar bloeddruk was gezakt naar normale gezonde waarden. De huisarts kon het niet verklaren maar gelukkig mijn moeder wel 😊.
Signalen
Hoe weet je nou of je last hebt van een hoge bloeddruk? Niet iedereen heeft standaard een bloeddrukmeter in huis. Ik overigens wel en ik meet ook altijd de bloeddruk van mijn cliënten bij ons eerste inventarisatiegesprek. Het vervelende aan hoge bloeddruk is dat je ook geen klachten hoeft te hebben van een hoge bloeddruk. Dat betekent dat je het dus ook niet altijd weet. De signalen ontstaan vaak als er sprake is van langdurige en hele hoge bloeddruk. Je kunt dan erg vermoeid zijn, hoofdpijn hebben, misselijk of kortademig zijn en/of wazig zien. Wil je toch weten hoe het met je bloeddruk is omdat je twijfelt of deze goed is, ga dan altijd naar je huisarts. Maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf een bloeddrukmeter aanschaffen (voor een paar tientjes) om het regelmatig op te meten. Ik check mijn bloeddruk regelmatig (ook met een gezonde leefstijl).
Conclusie
Een hoge bloeddruk is een signaal van jouw lijf dat het ergens (of op meerdere plekken) moet compenseren. Het kan verschillende oorzaken hebben. Aanpassingen in jouw voedings- en leefpatroon kunnen er voor zorgen dat jouw lijf weer meer in balans komt en dat klachten dus verdwijnen. Dat klinkt zo heel eenvoudig en kan het ook daadwerkelijk zo zijn. Soms zijn er wat specifiekere aanpassingen nodig en geeft bijvoorbeeld een voedingsintolerantietest of een darmscreening hele nuttige informatie over de verstoringen in jouw lichaam. Of hou eens een week een voedings-en klachtendagboek bij en kijk eens welke informatie je daar zelf al uit kan halen. Heb je hulp en begeleiding nodig? Laat het me weten door een mailtje te sturen naar info@isabelvoet.nl of klik hier voor het contactformulier op mijn website.. Ik ben er voor jou.
[1] Gregoire, Straaten-Huygen, Trompert, Anatomie en Fysiologie van de mens, hoofdstuk 6 Circulatiestelsel
[2] https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/hoge-bloeddruk
[3] https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/voedingsadvies-bij-hoge-bloeddruk.html
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22357725
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32333707