
Naast dat je spreekwoordelijk een zuurpruim kan zijn (en wie is dat af en toe weleens niet?), kan je lichaam ook verzuurd zijn. Dat herkennen we allemaal wel als we intensief gesport hebben. Het verzuren van de spieren die maximaal uitgedaagd worden waardoor we de volgende dag zo’n spierpijn kunnen hebben. Maar wist je dat er continu zuren gevormd worden in je lijf en dat ons bijzondere lichaam er iedere keer voor zorgt dat je op het gebied van zuurvorming en -afvoering in balans blijft? Dit wordt ook wel het zuur-basenevenwicht genoemd. Eén van de vele bijzondere processen in ons prachtige lichaam waar ik je graag iets meer over vertel.
Evenwicht
Je lichaam zorgt er voor dat het zuur-basenevenwicht in je bloed altijd in balans is. Dit wordt gemeten in pH-waarde, wat sommige van ons misschien wel kennen. De waarde in ons bloed wordt door ons lichaam altijd heel stabiel gehouden, tussen 7,35 en 7,45 (7 is neutraal) en is dus altijd heel licht basisch. Grote afwijkingen in de pH-waarde in ons bloed kunnen gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.
Maar we zijn meer dan bloed. Er zijn dus ook verschillende pH waardes vast te stellen in ons lichaam op verschillende plekken. Op sommige plekken is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat we zuur zijn. In onze maag bijvoorbeeld. Dit is nodig voor een goede vertering en het elimineren van alles wat we liever niet verder ons lichaam in krijgen (slechte bacteriën).
Te veel zuren
Een gezond lichaam kan een zuur-basenevenwicht zelf handhaven door in de eerste plaats de gevormde zuren in ons lijf voldoende uit te scheiden via de nieren, de longen, de huid en het spijsverteringskanaal. De nieren spelen hierin de belangrijkste rol. Als het lichaam ze niet voldoende kan uitscheiden, kan ons lichaam de zuren ook neutraliseren met basische voorraden (zoals calcium) die in ons lichaam liggen opgeslagen. Ons bindweefsel geldt als zuuropslag als we te veel zuren hebben.[1] Hoe meer zuurvormend ons leef- en voedingspatroon is, hoe meer werk je lichaam er aan heeft om het af te voeren danwel op te slaan.
Basen
Met onze leefstijl kunnen we invloed uitoefenen op ons zuur-basenbalans. Wij zijn grotendeels afhankelijk van toevoer van basen van buitenaf (basische voeding en water) om de zuurvorming in ons lijf te neutraliseren.
Disbalans
Wanneer je te veel verzuurd ben, kunnen er klachten ontstaan. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.[2]
Leefstijl
Met gezonde voeding waarbij je vooral vers, groen, voldoende vocht en gevarieerd eet en zo min mogelijk bewerkte producten eet helpt ons de zuur-basenevenwicht te behouden. Voedingsmiddelen met een basische rest na verbranding zijn bijvoorbeeld: vruchten (ook al zijn ze zuur), groenten, aardappelen, (jonge) zuivel, rogge en boekweit. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn: granen, vis, vlees, eieren, zaden, pitten, noten, oude kaas, peulvruchten, witmeel en suiker.
Maar naast voeding speelt stress ook een hele belangrijke rol in verzuring. Of het nu gaat om emotionele stress of om fysieke stress. Dus heb je last van spanning zorg dan in ieder geval dat je met voldoende basische voeding jezelf in evenwicht houdt en dat je niet te veel gaat verzuren.
Gratis kennismakingsgesprek
Herken je je in het bovenstaande en zou je weleens willen weten of verzuring een rol speelt in jouw gezondheid op dit moment? Stuur mij een berichtje via het contactformulier op mijn website, om een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen. Ik ontmoet je graag!
Pruimen
Over zuurpruim gesproken: Ik heb een extra IsaFood blog toegevoegd met een heerlijk recept voor een Glutenvrije Pruimentaart. Hij is echt heerlijk voor een feestelijk moment.
[1] F. van Vollenhoven, Verbasing over verzuring, 2018, B.V. Mei Uitgeverij
[2] https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/zuur-basebalans.html