Het begon in de pubertijd. Ik was verliefd op mijn eerste grote liefde en ging net als heel veel vriendinnen van mij, aan de pil. Ik heb er nooit over nagedacht, het was een logische vervolgstap als je wat langer verkering kreeg. Als je niet op jonge leeftijd kinderen wilde krijgen (of last had van een zeer pijnlijke menstruatie of van acné) dan had de huisarts een hele makkelijke en veilige oplossing: de pil. Net als ik in die tijd gedaan heb gaan miljoenen vrouwen akkoord met het voorstel van de huisarts.
Wat doet de anticonceptie pil precies?
Heel eenvoudig de pil blokkeert de ovulatie en verdikt het slijmvlies van de baarmoedermond. Hierdoor hebben de zaadcellen minder kans om een vruchtbare eicel te ontmoeten. De pil is voor 99% betrouwbaar en dat maakt hem zeer aantrekkelijk. Omdat de pil ook de androgenen (o.a. testosteron) in je lijf verlaagt vermindert de pil ook een onrustige huid (acné). Daarnaast zou het het risico op verschillende vormen van kanker (o.a. eierstokkanker en schildklierkanker) verkleinen.
De menstruatiecyclus wordt gestuurd door de hormonen oestrogeen en progesteron. In de pil zitten deze twee vrouwelijke hormonen ook. Dit zijn alleen de niet-natuurlijke hormonen maar synthetische vormen. Ze zijn vaak sterker werkzaam in ons vrouwenlichaam. Dat kan als gevolg hebben dat als je last hebt van lichamelijke en psychische klachten in de tweede helft van je cyclus (vraag het anders aan je partner als je het niet zeker weet 😉) deze door de synthetische hormonen alleen maar erger worden. Deze klachten worden ook PMS (premenstrueel syndroom) genoemd. Het tegenstrijdige is dat sommige vrouwen juist minder last hebben van PMS met de pil. Zo zie je maar weer: ieder lijf is anders!
Nog veel meer nadelen
De bijwerkingen die kunnen ontstaan bij de gebruik van de pil is een lang rijtje. Misschien herken je je er wel in:
* Je lever moet harder werken voor de afbraak van synthetische hormonen (met soms hoofdpijn of andere klachten tot gevolg);
* Kans op tussentijds bloedverlies;
* Grotere kans op trombose;
* Meer kans op hoge bloeddruk;
* Pijnlijke en zeer gevoelige borsten;
* Pigmentvlekken in het gezicht;
* Haaruitval;
* Vitamine B12 tekort;
* Niet kunnen afvallen;
* En nog meer klachten.
Voordelen
Naast dat de pil de kans tot het minimale verkleint dat je zwanger wordt, zijn er ook andere voordelen te benoemen zoals bijvoorbeeld acné vermindering en minder last van migraine.
Wat deed de pil met mij?
Ik was net 18 jaar en begon met de pil. In 3 maanden kwam ik vanuit het niets een paar kilo aan, ik ontwikkelde acné (huh??, ja echt waar), ik groeide drie cup maten en het vlakte mij emotioneel gezien compleet af. Vanaf de eerste dag dat ik de pil nam voelde ik al dat het niet goed was voor mijn lijf en geest. Al die jaren die volgden had ik er een haat-liefde verhouding mee. Ik slikte hem vaak een bepaalde periode wel en dan stopte ik er weer een tijdje mee. Het gemak won het uiteindelijk toch vaak van mijn gevoel. Op mijn 30e ben ik er volledig mee gestopt. En wat bleek? Ik werd helemaal niet ongesteld. Dat was me al vaker opgevallen (in al die periodes dat ik gestopt was) maar nu bleef het maandenlang uit. Uiteindelijk kreeg ik de voorlopige diagnose PCOS van de gynaecoloog waar ik dus al die jaren er voor geen weet van had. Kort na deze diagnose en nog voordat we een plan van aanpak konden opstellen, vertelde de arts mij het onverwachte en mooie nieuwtje dat ik inmiddels 5 weken zwanger was. Ik had schijnbaar toch een eisprong gehad en die was meteen bevrucht. Het voelde als een lot uit de loterij want ik had me inmiddels wel al zorgen gemaakt over mijn (toekomstige) vruchtbaarheid ondanks dat we nog niet bewust met zwanger worden bezig waren.
Andere vormen van Anticonceptie
Heb jij het idee dat je ook op een bepaalde manier last heb van de pil en wil je overstappen op een meer natuurlijke manier zonder synthetische hormonen? Dit zijn de opties:
* Koperspiraal, deze geeft geen hormonen af in tegenstelling tot de mirena spiraal die dat wel doet;
* Condooms;
* Natuurlijke anticonceptie/ periodieke onthouding (temperatuur meten en apps kunnen je daar bij ondersteunen maar levert wel meer risico op).
* Sterilisatie (als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt en hé dat kan de man ook laten doen).
Menstruatieklachten
Als je aan de pil gaat omdat je klachten uit je menstruatie ervaart dan is dat een teken dát er iets niet goed gaat in je lichaam. De pil is een chemisch instrument waarmee je de signalen van je lijf de kop in drukt. De oorzaak van de klachten is een signaal van je eigen lijf die je mag erkennen en waar je bij stil mag staan. Met een beetje zoekwerk en soms hulp van bijvoorbeeld een hormooncoach (die kijken toch anders dan een huisarts voor je doet) is meestal goed uit te vinden waarom jouw hormoonsysteem niet mee wil werken. Zodat je daarna de juiste omstandigheden kunt creëren voor je lijf. De oplossing is dus niet om je eigen hormoonsysteem te onderdrukken met synthetische hormonen, maar om de oorzaak te vinden van de klachten en te zorgen dat je eigen hormoonsysteem beter voor jou werkt.
De EMB bloedtest die ik in mijn praktijk als kapstok gebruik voor al mijn coachgesprekken is een mooi energetisch instrument om meer inzicht te krijgen in jouw verstoringen. Ik geef je graag een andere kijk op je lichamelijke en emotionele balans.
Vragen? Laat het me weten via mijn contactpagina.
Kans maken op een Gratis Vit Check, klik dan hier.