Er zijn nog volop Nederlandse pruimen verkrijgbaar dus dat inspireerde mij tot het maken van een pruimentaart toen ik vorige week jarig was. Hij was zo lekker dat ik hem in één week zelfs twee keer maakte 😊.
Pruimen
Deze vrucht kennen de meeste als de vrucht die we moeten eten als we last hebben van obstipatie (verstopping). En dat is ook wetenschappelijk bewezen. Naast dat darmen een positieve werking op onze darmen hebben, hebben ze dat ook op onze lever en hebben ze een gunstig effect op de cholesterolspiegel in het bloed. Ook zouden pruimen bloeddrukverlagend werken.
Recept
Ingrediënten
- 1 kilo pruimen
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 2 eetlepels arrowroot
- 2 eetlepels water
- 375 gram (glutenvrije) havermeel (gemalen glutenvrije havermout)
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram gesmolten kokosolie
- 125 ml ahornsiroop
- 100 ml water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed de bodem van een 24 cm grote springvorm met bakpapier.
Ontpit de pruimen en snij deze in kleine stukjes. Verwarm een pan met wat kokosolie en voeg de pruimen en de kokosbloesemsuiker toe. Breng op een middelhoog vuur zachtjes aan de kook en laat het even een paar minuten pruttelen. Maak in een schaaltje een papje van de arrowroot en een paar eetlepels water. Voeg dit papje vervolgens toe aan het pruimenmengsel. Blijf nog even roeren tot het goed opgenomen is en zet het vuur uit.
Meng het havermeel met het amandelmeel samen en voeg vervolgens de gesmolten kokosolie, ahornsiroop en als laatste het water toe. Meng alles met een lepel goed door elkaar en kneed dan verder met de hand. Indien het deeg iets te droog is, voeg je nog wat extra water toe. Kneed het goed en maak er een bal van. (Rol het eventueel uit tot een plak van circa 0,5 cm) Bekleed de bakvorm vervolgens met het deeg. Je kunt wat over later om als kruimels over de taart te verspreiden. Dat heb ik gedaan.
Giet de pruimenvulling in de taart en verkruimel eventueel het overgebleven deeg over de taart. DE taart mag 50 minuten in de oven totdat hij mooi bruin is. Als de taart uit de oven komt is hij heel warm. Hij is heerlijk om dan zo te eten maar het pruimenmengsel zal er dan wel uitlopen doordat het zo warm is. Als je het lang genoeg laat afkoelen, zal dat niet meer gebeuren. Geniet er van!