Sta jij bewust stil bij jouw ademhaling? Wist jij dat je met iedere ademhaling je zenuw- en hormoonstelsel activeert? Dat je ademhaling invloed heeft op jouw gezondheid, op je stressniveau? Ik wist dit, tot kort geleden, nog niet.
Voor het afronden van mijn studie Stresscoach heb ik een literatuuropdracht geschreven over de relatie tussen ademen en stress. Het onderwerp ademen trekt al jaren mijn aandacht. Het is iets wat we continu doen en heel vanzelfsprekend vinden maar we houden ons er zelden bewust mee bezig.
bewust worden van je ademhaling
Tijdens mijn vorige baan als bankmedewerkster had ik reeds ervaren tijdens een Heartmath training dat mijn ademhaling in rust niet optimaal was, maar dat ik door middel van ademhalingsoefeningen deze wel heel eenvoudig optimaal kon krijgen. Ik voelde het ook letterlijk in mijn lichaam gebeuren. Na deze workshop heb ik nog regelmatig de oefeningen thuis toegepast. Tijdens de opleidingen die ik de afgelopen jaren volgde kwam ik wederom in aanraking met het thema ademhaling. Ik las er meerdere boeken over, ging diverse oefeningen doen en workshops volgen en ik besloot om het onderwerp te integreren in mijn vitaliteitsworkshops. Tijdens mijn workshop laat ik deelnemers onder andere hun ademhalingsfrequentie opmeten. Hiermee kan ik bij de deelnemers meer bewustwording creëren over hun ademhaling want meten is nu eenmaal weten. Daarnaast gaf ik ze een oefening mee om hun ademhaling tot rust te brengen waarmee hun stresshormonen tot nul terug gebracht worden. Al deze opgedane kennis (uit de boeken “Verademing” van Bram Bakker en ”Ontdek de kracht van Ademen” van Rob Koning (Mr. Breath)), ervaring en informatie over mijn deelnemers heb ik meegenomen in mijn onderzoek naar de invloed van een gezonde ademhaling op je stressniveau.
Highlights uit mijn onderzoek naar de invloed van een gezonde ademhaling op je stressniveau
Ademhaling is wellicht het belangrijkste lichaamsproces. Een rustige en ontspannen ademhaling is belangrijk voor een goede gezondheid. Het is een eenvoudig chemisch proces: we ademen zuurstof (lucht) van buiten naar binnen en ademen kooldioxide weer uit. De zuurstof is overal in je lichaam nodig, van je hersenen tot je kleine teen. Via de bloedbanen wordt de zuurstof getransporteerd naar de lichaamscellen in het hele lichaam. Tegelijkertijd wordt koolstofdioxide uit je bloed weer afgegeven via de longblaasjes aan je longen. Bij de uitademing adem je een overschot aan koolzuur uit. Onze uitademing (koolzuurgas) is een afvalproduct van het verbrandingsproces in het lichaam. Koolzuur zorgt voor het reinigen van ons lichaam. Ongeveer zeventig procent van alle afvalstoffen die ons lichaam produceert, verlaat ons lijf via het uitademen.
Een rustige en ontspannen ademhaling is essentieel voor een goede gezondheid. Wanneer adem je dan rustig en ontspannen is een logische vervolgvraag. Een gezonde ademhaling is simpel, krachtig, zonder bijwerkingen en 6 keer per minuut in de rust stand (zittend op een stoel). Waarbij het vooral belangrijk is dat de uitademing langer is dan de inademing. Mensen die continu 10 en soms zelfs meer dan 20 keer per minuut ademen, zullen wellicht veel klachten herkennen die in verband worden gebracht met een te snelle ademhaling: Pijn in schouders of nek, gejaagdheid, vaak zuchten of gapen, snel vermoeid, hartkloppingen (Bakker & De Jong, 2009, p24 Verademing).
Wanneer je te snel ademt ontstaat er een onrustig gevoel in je systeem, je komt dan in de vecht-vluchtstand (stress). Is het boven de 20, dan is er sprake van chronische hyperventilatie.
test je ademhaling zelf!
Ben jij ook nieuwsgierig geworden wat ademhaling voor jou kan betekenen? Test dan als eerste je ademfrequentie: zorg dat je een stopwatch (telefoon) bij de hand hebt. Tel jouw aantal ademhalingen in een halve minuut en vermenigvuldig deze met twee. Let op: één ademhalingsfrequentie bestaat uit één in- en één uitademing. Nu weet je jouw ademfrequentie. Is deze hoger dan 10? Het doen van ademhalingsoefeningen zal direct effect hebben op jouw frequentie. Een oefening om rustiger te ademen en jouw stresshormonen tot nihil (!) te reduceren is: 4 seconden inademen, 4 seconden adem vasthouden, 4 seconden uitademen en 4 seconden uitademen (en herhaal dit rondje 8x).
Kijk eens wat het je oplevert. Misschien helpt het je in jouw zoektocht naar een gezonder leven met minder klachten. Succes!
Meer weten?
Wil jij mijn literatuuropdracht in zijn geheel lezen? Of meer informatie over je ademhaling? Dat kan en mag! Stuur mij een bericht en ik stuur je mijn onderzoek per mail toe.